fbpx

Vyváženosť nikdy nie je na škodu

Zamysleli ste sa niekedy, čo pre vás znamená mentálne zdravie? Kedy ste v pohodičke, takej celkovej? Priznám sa, že ja som sa tejto téme, respektíve oblasti svojho života začala venovať až ako mama. Mala som neustále pocit, že mi niečo chýba, že nie som dosť dobrá, nie som šťastná, že ma veci uspokoja len na chvíľu, alebo len tak naoko a znovu som bola tam, kde predtým.

zdroj: Freepik

A tak som zistila, že nežijem svoj život vyvážene. Že nedávam správne vyvážený čas Bohu, sebe, svojmu manželovi, svojim deťom, svojim priateľstvám, veciam, ktoré ma bavia a rozvíjajú. Akoby niekde v mojom živote chýbala harmónia. Taká múdrosť, žiť rovnováhu vo svojom živote. A vtedy som si uvedomila, že nemôžem žiadnu časť mňa zanedbávať. Nemôžem žiť bez Boha, teda bez starostlivosti o môj duchovný život. Tu som si dala za cieľ, že nech sa deje hocičo, musím mať pravidelný čas s Bohom a nájsť si čas na svätú spoveď a svätú omšu mimo nedele.

Ďalej som si uvedomila, že sa musím starať o svoje telo. Nejesť neskoro večer všetky možné aj nemožné pochutiny, lebo to na mňa prišlo. Viac sa hýbať, tým pádom viac viesť k pohybu aj deti a proste nekysnúť doma, lebo potom kyslo aj niečo vo mne.

zdroj:freepik

A zároveň som si uvedomila, že nemôžem zabúdať ani na svoju psychickú pohodu, a to je, že som sa učila samú seba odmeniť. Robiť veci, ktoré ma tešia. Pri ktorých si oddýchnem a mám pocit naplnenia. A aby ste ma pochopili správne. Milujem byť manželkou a mamou, podľa mňa som bola pre toto stvorená. Baví ma to a napĺňa. Ale aby som bola láskavou a milujúcou manželkou a mamou, musela som sa naučiť ľúbiť samú seba. Byť voči sebe láskavá a milosrdná. Dovoliť si mať čas na oddych a psychohygienu. Dopriať si čas byť s Bohom, aby mohol byť prirodzenou súčasťou našej
rodiny. A učila som sa odmeniť sa.

Pre moje mentálne zdravie je dôležitá harmónia medzi mojím duchovným životom, starostlivosťou o môj telesný život a udržiavanie sa v mentálnej pohode. Každý sa poznáme a každý si podľa mňa vieme nastaviť taký správny stred v našom živote. Pokiaľ nám to ide ťažšie, opýtajme sa Boha, aký má On plán. Čo On nám chce dať, a čo nás chce naučiť. A nebojme sa opýtať aj ľudí okolo nás. Možno ku nám práve cez nich prehovorí Boh. Takže moji milí nezabúdajme, že nie sme len telo ani len duch, a ani len duša. Boh nás stvoril komplexných a úplných. A aby sme nimi mohli byť, potrebujeme byť múdrymi správcami a dobre sa starať o všetky oblasti nášho života.

Viac o mentálnej pohode a vyváženosti všetkých oblastí nášho života v najnovšom spolcaste!

Autor: Blažka Filová