fbpx

Čistota nie je len o tom, čo všetko nemôžete

Dnešný blog bude špeciálny. Bude o dvoch snúbencoch, Peťovi a Márii, ktorí sa rozhodli žiť čisto, nielen fyzicky ale aj duchovne, a chcú vám rozpovedať svoj príbeh ako svedectvo.

Čaute čitatelia SPOLCAST blogu, v ďalších pár riadkoch sa dočítate o zákulisí nášho vzťahu a nášho pohľadu na oblasť čistoty. Držte si klobúky, ideme na to!


Začali sme spolu chodiť pred necelými 2 rokmi, po tom ako sme sa 3 mesiace spoznávali a randili, čo spätne hodnotíme ako dôležitý, a aj veľmi pekný čas. Prvú pusu sme si dali až po mesiaci spoločného chodenia. Nie preto, že by nám chýbala fyzická príťažlivosť, ale pre mňa, Peťa, to bol okamih, ktorému som chcel dať samostatnú dôležitosť a nerobiť ho len kvôli tomu, že sme už frajeri.

"Rozhodnutie žiť v čistote je stále ťažké, ale oveľa ľahšie sa nesie dvom."


(Mária): Pre mňa to bolo dosť príťažlivé, držalo ma to v napätí a ešte viac to prehlbovalo moje city voči nemu. Zároveň bolo dobré, že sme chvíľku zdržali všetky bozkávačky a prospelo to celému vývoju nášho vzťahu.
Okrem Peťa som mala aj iný vzťah pred týmto, v ktorom som tiež chcela žiť čistotu, ale bolo to dosť odlišné. V predchádzajúcom vzťahu to bolo iniciované hlavne mnou a skončili sme pri dohode, že ten chalan bude rešpektovať moje rozhodnutie. Vtedy som si myslela, že je to super, že sme prišli k takémuto kompromisu, ale pravda je taká, že rešpektovanie sa v takomto vážnom a (nebudeme si klamať) aj ťažkom rozhodnutí nestačí. Veľakrát sme narazili na situácie, keď chcel on viac a ja nie, a to sa rieši celkom ťažko. O to viac, keď ste práve v tej situácií, ľúbite toho človeka a nechcete ho sklamať.

Ak by som to mala porovnať s týmto vzťahom, to rozhodnutie žiť v čistote je stále ťažké, ale oveľa ľahšie sa nesie dvom, keď sú obaja naplno rozhodnutí ísť do toho. Myslela som si, že je to úlohou ženy strážiť tieto “hranice čistoty”, ale musím povedať, že s tým teraz vôbec nesúhlasím. Možno sa to ženám ľahšie kontroluje, ale v našom vzťahu nastali veľakrát situácie, kedy Peťo povedal “Stačí!”, keď som to ja nedokázala. Pomohlo mi, že som vedela, že sme si obaja vedomí toho, že je to zodpovednosť nás OBOCH.


(Peťo): Ja som nikdy nemal pred Máriou iný vzťah. Mal som ale v živote všelijaké pubertálne obdobia, kedy som sa vykašlal na celú čistotu a riešil si veci po svojom. Raz nastala situácia, kedy som mal možnosť sa vyspať s jednou babou. Pamätám si, ako sa to vtedy, keď už sa k tomu schyľovalo, vo mne bilo. Ísť do toho, mať to za sebou a byť frajer pred kamošmi? Alebo ostať verný sám sebe a tomu, čo verím a nenechať sa zlákať a oklamať tým, čo hlása táto doba? V tej chvíli som nedostal obraz, ani som nepočul v hlave Ježišov hlas, len som sa jednoducho rozhodol. Nebolo to ľahké rozhodnutie a určite mi v ňom pomohol aj Pán Boh, ale bol som to ja, kto som si vtedy musel vybrať. Odvtedy som bol rozhodnutý mať sex až so svojou manželkou.


Takže hoši, je to ťažké, ale dá sa to. Nevyhovárajme sa, že sme chlapi a takí sme. Buďme mužmi, ktorí si stoja za svojím rozhodnutím. Dnes som mega rád, že som si to ušetril (za týždeň sa žením!) a neminul to s nejakou random babou.
O čistote sme sa bavili hneď od začiatku chodenia. V podstate sme si len zadefinovali hranice. Povedali sme si kam až môžeme zájsť, a čo je pre každého z nás už za hranicou. Myslíme si, že dôležité bolo to, že sme sa o tom hneď od začiatku rozprávali, vďaka čomu sa z toho pre nás nestala tabu téma a nebolo nám blbé hocikedy potom povedať: “Toto sme prehnali.” alebo “Pre mňa už toto nebolo v pohode.”.

"Raz nastala situácia, kedy som mal možnosť sa vyspať s jednou babou. Pamätám si, ako sa to vtedy, keď už sa k tomu schyľovalo, vo mne bilo. Ísť do toho, mať to za sebou a byť frajer pred kamošmi? Alebo ostať verný sám sebe a tomu, čo verím a nenechať sa zlákať a oklamať tým, čo hlása táto doba?"


Okrem toho sme raz za mesiac mávali také feedback rande, kde sme prišli s ťažkými témami. Výhodou bolo, že sme obidvaja vedeli, že si tam máme tieto ťažké témy nachystať, a že ich tam môžeme aj čakať. Súčasťou boli samozrejme aj témy čistoty. Ja, Peťo, som na takomto rande raz povedal o svojich bojoch aj pádoch v minulosti. Prišlo mi fér jej o tom povedať, lebo som mal pocit, že by mala o mne vedieť všetko, aj to, v čom som zlyhal. #ZivotVoSvetle


Počas chodenia sme samozrejme niekoľkokrát aj zlyhali a prekročili nastavené hranice. Dôležitá je v takýchto chvíľach podľa nás komunikácia. Povedať si, že toto už bolo moc, tam nechceme ísť, ospravedlniť sa, ísť na spoveď a pomenovať si okolnosti, ktoré k tomu viedli, aby sme boli nabudúce múdrejší. Tie okolnosti je tiež dôležité mať zadefinované. My sme boli vo vzťahu na diaľku, čiže sme často riešili, kde má kto prespať, keďže sme mali od začiatku pomenované, že nechceme spávať pod jednou strechou, a podobne. Myslíme si ale, že je prirodzené, že tieto okolnosti, a aj hranice sa počas celého vzťahu vyvíjajú tak, ako sa vyvíja vzťah. Treba rozmýšľať a hlavne sa rozprávať o tom, kedy chceme mať svadbu, aby sme si približne vedeli predstaviť koľko času ešte treba zvládnuť a celé si to rozvrhnúť.

zdroj:osobný archív


Počas toho ako sme boli zasnúbení sme mali špeciálne obdobie, kedy sme sa rozhodli úplne sa pred sebou vyzliecť. Nie fyzicky, ale duševne a duchovne. Hovorili sme si svoje najhlbšie pocity, trápenia, veci, za ktoré sa hanbíme a tajomstvá, ktoré o nás nikto nevie. Veľmi nás to ešte zblížilo, pretože v čase, kedy sme si hovorili, že svadba je už blízko a držať sa stanovených hraníc bolo pre nás možno ešte ťažšie ako predtým, sme si povedali, že skôr ako sa uvidíme nahí fyzicky si chceme ukázať nahé naše duše.


Na záver by sme chceli povedať, že čistota vo vzťahoch nie je len o tom, čo všetko nemôžete. Je to jedinečná a krásna súčasť vášho vzťahu, o ktorú sa máte starať a strážiť ju, aby ste sa potom z nej mohli tešiť. My ešte nie sme zobratí, ale veľmi sa tešíme a sme na seba hrdí, že sme to už takmer zvládli. Veľakrát sme sa rozprávali aké je to vzácne, že sme pred tým nikoho nemali a nemusíme sa s nikým porovnávať ani ničoho báť, lebo to bude len naše, také ako si to spravíme.

Držte sa, bojujte a hlavne sa veľa rozprávajte.

Peter a Mária o pár dní Bosákovci.

1 comment on “Čistota nie je len o tom, čo všetko nemôžete

  1. Eli píše:

    Wow. Už dlho som niečo tak hlboké a úprimne nečítala. Veľká vďaka 🧡

Comments are closed.