fbpx

Všetko s mierou


Máte v živote nejaké heslá či frázy, ktoré si občas poviete? Či už na povzbudenie, alebo ich máte ako takú smerovku? Ja ich mám v živote niekoľko. Pomáhajú mi držať sa na ceste. Učia ma nevzdávať sa. Niektoré sú citáty zo Svätého Písma a iné sú také, ktoré sa niekedy len tak hovoria, ako napríklad:„Čo nič nestojí, za nič nestojí”. To si hovorím, keď sa niečo učím alebo do niečoho investujem čas, alebo mi ide niečo ťažko a nechce sa mi. Tak si poviem, že keby to len tak získam, tak si to tak nevážim, ako keď sa pri tom trochu viac či menej zapotím.

Osobný archív Blažka Filová

No a jednou z takých mojich viet je: „Všetko s mierou.“ Mám ju fakt rada a platí to naozaj vo všetkých oblastiach života. Učí ma držať sa zdravého rozumu a neísť z extrému do extrému. Pri tejto vete sa aj často pýtam: „Duchu Svätý, čo je taká správna a zdravá miera či hranica?“ Týka sa to aj digitálnej techniky a nášho známeho “závislačenia” na mobile a sociálnych sieťach.

S manželom máme 4 deti a o to viac si dávame pozor na to, ako techniku využívame. Učíme sa, čo je ešte v poriadku a čo už je za čiarou. Ako všetci rodičia túžime, aby naše deti vyrastali v láskavom prostredí a v múdrosti. A učíme sa múdrosti aj vo využívaní techniky. Nemyslíme si, že je múdre ich držať mimo, pretože dnešná doba si vyžaduje určité technické zručnosti, a aj čo sa týka vlastnenia mobilu sa doba výrazne posunula.

Ja som mala prvý mobil v druhej triede na strednej škole a dnes už prváčikovia majú svoje mobily. Je to aj skrz to, že rodičia sa potrebujú spojiť s deťmi. Áno, dakedy sme sa dohodli a čakali, ale proste doba sa posunula, a tak sme sa jej prispôsobili, čo si nemyslím, že je zlé. Proste v niečom sa to inak nedá a v niečom nám to dosť uľahčuje život.

Osobný archív Blažka Filová

Ale druhá strana mince je tá, že nechať dieťa byť na mobile, či televízore, alebo počítači toľko, koľko ono chce je veľmi nebezpečné. A zároveň aj my v tom musíme stále hľadať rovnováhu, aby sme jedno nehovorili a druhé nerobili. Preto sa s chalanmi aj hrávame spolu hry na x- boxe a aj s technikou si vieme spolu užiť čas a oddýchnuť, ale vždy si určíme čas koľko tam budeme, a potom sa to vypína. A väčšinou, keď sa hráme, tak v ten deň nepozerajú rozprávku. Alebo ich učíme hľadať si niektoré veci, ktoré ich zaujímajú na Google.

Dáva im to poznanie, že technika nám má slúžiť, nie my jej. A zároveň sa veľa hráme spoločenké hry. Naše obľúbené sú Vlaky – Ticket to ride/Jízdenky prosím a Osadníci z Katanu. Nášho najstaršieho syna tá hra tak bavila, že si dokonca začal študovať rozšírenie a teraz „drtíme“ niekedy aj pol dňa a všetci okolo nás. Je dôležité mať správnu mieru. Zvlášť v tejto zvláštnej dobe.

Osobný archív Blažka Filová

A ako to máte vo svojom živote vy? Patríte medzi skupinu, ktorá je úplne proti technike a snažíte sa ju eliminovať vo svojom živote v maximálnej možnej miere alebo máte svoje hranice, kedy je jej používanie ešte ok a kedy ste už prešli za čiaru?
A či už ste rodičmi, alebo ešte nie, to je jedno. Všetci potrebujeme byť múdri. Doba nám ponúka neskutočne veľa možností, ale nie všetky nám osožia. Nech nás vedie Duch Svätý svojou múdrosťou a nech sme múdrymi správcami našich životov a životov, ktoré nám boli zverené (pokiaľ sme už aj rodičmi:)). Takže pamätajme – Všetko s mierou.

Viac o digitálnom minimalizme v najnovšej epizóde podcastu!

Autor: Blažka Filová