fbpx

Veľkonočné ráno

Mám naozaj rada pôstne a za ním nasledujúce veľkonočné obdobie. Je to čas, ktorý ma núti zastať a spýtať sa samej seba: „ Čo musí zomrieť v mojom živote, aby v ňom bol viac Ježiš?“ Každým rokom si pripomínam slová: Ale ak sme zomreli s Kristom, veríme, že s ním budeme aj žiť.  Aký život žijem? Je tento život nasiaknutý Ježišovou prítomnosťou, žijem ho skrze Krista, s Kristom a v Kristovi?

Keď ženy prišli ráno k Ježišovmu hrobu, hrob našli prázdny. Neviem si predstaviť ten prvotný strach, že prišli o to najcennejšie v ich živote. O Ježiša. O istotu, ktorú v Ňom mali, o blízkosť. Prvá prišla žena, ktorá zažila hĺbku Ježišovho milovania a odpustenia viac ako ktokoľvek iný. Veď bol jediný, ktorý ju neodsúdil. Svojou láskou a prijatím ju uzdravil. A zrazu tu nie je.

Nie je väčšia úzkosť, ako keď sa zahľadíme do nášho srdca a zistíme, že iné „lásky“, iné túžby, vystriedali Ježiša. Vtedy aj naše srdce je ako prázdny hrob – nežije, je prázdne a my zistíme, že to, čo sme uprednostnili pred Ježišom, v skutočnosti nemá väčšiu hodnotu než Jeho pohľad, než Jeho zavolanie, než Jeho blízkosť. Sú to chvíľkové radosti, ktorých žiara rýchlo hasne. Až kým si neuvedomíme tú prázdnotu. Vedie nás to do úzkosti srdca ako ženy pri hrobe…prišla som o to najcennejšie. No práve toto bolestivé zistenie je novým začiatkom. Pozvaním zanechať iné „lásky“, vzdať sa a znovu povedať : „Rabbuni!“

Ježišovo volanie nás vždy niečo stojí. Ale nie je to porovnateľné s tým, čo získavame zanechaním svojho života pre Neho. Toto odovzdanie sa, umieranie sebe a svojim túžbam je potrebné, aby sme mohli zažiť Jeho život v plnosti. Boh nás nechce mať mŕtvych, chce len zabiť veci, ktoré zabíjajú nás a neprinášajú nám život, aby nás mohol naplniť vzkriesením a životom. Tak ako je to vyjadrené v jednej piesni:

Vstávame sklonením sa

Žijeme tým, že umierame

Keď dávame to, čo sme si nikdy nemohli nechať

získavame to, čo nikdy nestratíme

(Slová z piesne We rise od Cageless birds)

Niekedy v tom celom procese nevidíme a nechápeme. Tak ako učeníci, ktorí ešte nechápali Písmo, že Ježiš má vstať z mŕtvych. Stačí počkať a potom znovu odpovedať na Jeho zavolanie.

Zuzana Kmotorková, Spoločenstvo Piar