fbpx

Sľub môže slúžiť na budovanie!

Záväzok – sľub, zmluva, povinnosť. Aj takto si môžeme pomenovať záväzok. Mne sa najviac páči sľub. Je to niečo, čo nedávam len tak hocikomu a hocikedy. Teda aspoň ja nie. Svoj sľub si vždy starostlivo zvážim a zároveň ho aj dodržím. Sľub pre mňa evokuje Boha. Boh nám veľakrát niečo sľúbil a drží svoje slovo podnes. Drží ho dodnes! Sľúbil, že Abrahámovo potomstvo
rozmnoží ako hviezdy na nebi. Sľúbil, že už nikdy nespustoší zem potopou a pripomína si to dúhou. A mnoho iného… A tak, keď dávam sľub, chcem ho vždy dodržať. Určitým spôsobom sa zaviažem, že slovo dodržím.

Niekedy radšej nič nesľúbime, lebo máme dosť svojich vecí alebo sme unavení z toho, čo všetko musíme urobiť.

Osobný archív Petra Janegová

Sľub dávam väčšinou slobodne ľuďom, ku ktorým mám bližší vzťah. Nemusí to byť pre mňa vždy príjemné, ale môže to slúžiť na budovanie, či už mňa osobne alebo vzťahu s danou osobou. Sľub dávam svojmu partnerovi pred oltárom, že si ho budem vážiť a ctiť, že budem verná, že ostanem s ním v dobrom i zlom. Sľubujeme pred Bohom, že budeme vychovávať naše deti, aby poznali Boha, aby budovali Jeho kráľovstvo a vážili si ľudí.

Boh berie naše sľuby vážne. A čo dnes? Je sľub aktuálny aj v dnešnej dobe? V dnešnej dobe sa už slovo neberie ako dakedy, viete v tých gentlemanských časoch. Ľahko môžeme upustiť od zmluvy. Ospravedlniť si svoju pohodlnosť či neochotu sa popasovať s problémom. A tak sa často stretneme s tým, že ľudia vstupujú do vecí, ktoré nedokončia alebo radšej nevstúpia do ničoho, aby nemuseli vyjsť zo svojej komfortnej zóny. Niekedy radšej nič nesľúbime, lebo máme dosť svojich vecí alebo sme unavení z toho, čo všetko musíme urobiť. Nestíhame lebo doba je rýchla, nechce sa nám, lebo aj my potrebujeme svoj čas, aj my máme toho dosť, a tak si zrazu ani neuvedomíme, že do záväzkov a sľubov už radšej nevstupujeme.

Osobný archív Blažka Filová

Možno naozaj nemáme čas, možno nás to nebaví, alebo to nie je pre nás dosť atraktívne. Ale je správne sa prispôsobiť dobe len preto, že je iná ako bola kedysi? My sme pozvaní byť svetlom sveta a soľou zeme. Buďme ľuďmi slova. Držme svoje slovo, nebojme sa
vstupovať do záväzkov. Oni budujú náš charakter a posúvajú nás dopredu. Buďme vzorom pre naše okolie. Nikdy nevieme, kedy si nás niekto všimne a inšpiruje sa.

Autor: Blažka Filová