fbpx

Pozornosť sýti lásku

Blažkino pozvanie napísať toto krátke zdieľanie, mi vytvorilo priestor viac sa zamýšľať nad tým, ako sa láska prejavuje v mojom živote, manželstve, rodičovstve, vzťahoch…

Respektíve, kedy sa cítim milovaná a ako ja rastiem v milovaní iných.

Môžem povedať, že je to moja celoživotná misia. A stále vidím pred sebou obrovský priestor na to, aby som milovala a tiež aj môj smäd po tom, aby som lásku zakúšala. A teda nielen v máji je čas na lásku, ale každý deň je priestor pre jej žitie.

Viete, už nejaký ten čas viem, že čím viac ja milujem seba, tým viac sa otváram pre milovanie iných. A to mi radikálne zmenilo pohľad na lásku a naučilo mnohým veciam – ako (si) odpúšťať, ako mať súcit (aj k sebe), ako vnímať svoju dušu (srdce nevynímajúc) a akú starostlivosť potrebuje…a množstvo iného.

Láska nie je pocit, ale činnosť, ktorá sa prejavuje skutkami. A hlavnou formou, ktorou sa láska prejavuje je pozornosť. (To píše Scott Peck vo svojej knihe).

A to je to, čo mňa vždy dostane v prijímaní lásky od seba a iných. Keď dostávam láskyplnú pozornosť. Ktorá sa prejavuje najmä počúvaním a nefalšovaným záujmom o mňa.

Vyrastala som ako piate dieťa v šesťčlennej rodine, kde boli tieto cenné komodity pozornosti a počúvania neustále v nedostatku a až neskôr v živote som vnímala, že som bola v tejto oblasti dosť podvyživená.

foto zdroj: osobný archív

Preto mi bolo ťažko dôverovať, že o mňa môže mať niekto skutočne záujem a milovať ma pre mňa samú. Chvála Bohu mi dal Pán Boh manžela, ktorý je otvorený učiť sa spolu so mnou, čo potrebujem a dávať mi svoju pozornosť a záujem.

Iný level sú naše deti. Tam každý deň vidím ako ich dušu sýti naša pozornosť. Akonáhle mám dni, kedy napríklad riešim niečo svoje a som menej prítomná vo vzťahu s nimi, vnímam ich nespokojnosť, a to ako sa cítia stratené.

Viem, znie to všetko tak bazálne.

Ale sme/ste vo svojom manželstve, rodine, vzťahoch prítomní? Dávate/dostávate pozornosť a záujem, ktorú potrebujete? 

Ja si uvedomujem, že v dôležitých vzťahoch, ktoré som mala ma najviac zabíjal nezáujem/ľahostajnosť tej druhej osoby. A dlho som si o sebe myslela, že na mne a mojom prežívaní nezáleží alebo že nie som dôležitá. A tak som sa správala aj ja sama k sebe. 

Pokiaľ mi pred rokom, počas ťažkého obdobia Pán Boh nepovedal, že na mne záleží a stojím za to. Stojím za pozornosť, za záujem, za počúvanie, za lásku. 

A aj Ty za to stojíš.

Tak začni dnes…si najväčším darom pre seba a pre vzťahy, v ktorých si.

Veronika Janus

Spoločenstvo Autentických sŕdc