fbpx

Ako udržať oheň v manželstve ?

Jedno obdobie v našom manželstve sme si s mojím manželom Martinom uvedomili, že sme iba ako nejakí spolubývajúci. Keď sme sa spolu začali o tom rozprávať, zistili sme, že už nejaký čas v našom manželstve chýba takzvané prepojenie.

Keďže sme si to včas uvedomili, rozhodli sme sa obaja na tomto prepojení aktívne pracovať. A ako toto prepojenie znovu obnoviť? Tu je niekoľko vecí, ktoré som si uvedomila ja. Čo to vlastne znamená prepojenie? V manželstve je veľmi dôležité, aby sme jeden o druhom vedeli ako sa cíti, čo prežíva, ako sa má, aké má túžby a za čím horí jeho srdce. A ak nemáme veľa kvalitného času pre seba, riešime väčšinou iba to, čo treba urobiť v domácnosti, čo treba zaplatiť, ako organizačne fungovať okolo detí, atď…. a veľmi málo času zostáva na to zdielať sa o veciach, ktoré sú hlbšie v našich srdciach. Je veľmi dôležité aby sme si navzájom hovorili to, ako sa momentálne máme, alebo čo nám Pán Boh hovorí v tomto čase.

zdroj: osobný archív
,,Cítili sme oporu jeden od druhého, keď sme na výletoch nevládali alebo len to, že sme boli spolu na krásnych miestach, kde ožívalo naše srdce."

Keď prišla prvá vlna corony na Slovensko s našou rodinou sme mali zrazu oveľa viac času pre seba a rozhodli sme sa venovať sa o niečo viac turistike. Bol to skvelý čas, pretože sme ako rodina boli veľa spolu v prírode, mali čas sa počas chôdze rozprávať a bol to celkovo veľmi kvalitný čas.

S odstupom času sme si uvedomili ako veľmi tento čas posilnil naše manželstvo a bolo to práve preto, že sme mali čas zdielať si aj veci, ktoré sú hlboko v našich srdciach. Cítili sme oporu jeden od druhého, keď sme na výletoch nevládali alebo len to, že sme boli spolu na krásnych miestach, kde ožívalo naše srdce. Keď si na takýchto miestach, málokedy rozmýšľaš nad tým, čo všetko treba urobiť ešte v domácnosti alebo kto odvezie deti do škôlky, ale často hovoríš práve o veciach, ktoré sú hlboko v tvojom srdci. Mala som pocit, že sme sa počas tohto obdobia spoznali ešte lepšie a boli si tak bližší. 

,,Ak dokážeme takto spolu tráviť čas, málokedy sa stáva, že je v našom manželstve nuda, lebo čím viac sa poznáme a ideme hlbšie, tým nás to ťahá k sebe bližšie."


Myslím si, že pre manželstvo je veľmi dôležité vedome si nachádzať spoločný čas a nenechávať to len na náhodu. Či už chodiť na spolčné rande alebo prechádzky, alebo takto ako my – nájsť si spoločné záľuby, kde môžeme spolu tráviť kvalitný čas a máme čas sa rozprávať o veciach, ktoré nás tešia alebo trápia.

Ak dokážeme takto spolu tráviť čas, málokedy sa stáva, že je v našom manželstve nuda, lebo čím viac sa poznáme a ideme hlbšie, tým nás to ťahá k sebe bližšie.
Ďalším veľmi dôležitým aspektom, ako udržiavať oheň v manželstve je podľa mňa, keď podporujeme túžby a sny toho druhého. Keď stojíme vo veciach jeden za druhým. Viem, že pre môjho manžela Martina je veľmi dôležité a vzácne, keď mu prejavujem úctu. Keď nehovorím o ňom zle alebo kriticky pred druhými ľuďmi, keď ho podporujem v jeho službe alebo keď mu dám priestor na jeho záľuby. Keď vidí, že sa teším z toho aj ja, keď si ide zabehať alebo ho nechám aby išiel hoci aj na 3 dni do Nízkych Tatier s kamarátmi. Pre mňa je tiež veľmi dôležité, keď vidím ako za mnou stojí a podporuje moje sny. Keď som prišla za ním, že chcem ísť na týždeň na Island tak ani neváhal a povedal, že bude s deťmi doma a urobí všetko preto, aby som mohla ísť. Sú to podľa mňa veľmi vzácne chvíle a podporujú lásku a oheň v manželstve. Lebo viete, že ten druhý nemyslí len na seba, ale hľadá to najlepšie aj pre vás.

Ak chceme, aby naše manželstvo rástlo a záleží nám na tom, aby bolo stále lepšie, je veľmi dôležité sa oň starať. Strážiť si, či je medzi nami prepojenie, zaujímať sa jeden o druhého, vedieť o sebe čo prežívame hlboko v našich srdciach. A tiež podporovať jeden druhého v jeho túžbach a v tom, o čom sníva.
Myslím, že tiež veľkou pomocou v manželstve je spoznať jazyk lásky (5 jazykov lásky) toho druhého a potom sa snažiť mu prejavovať lásku práve tým spôsobom, ktorý ku nemu hovorí a cíti sa potom milovaný.
Existuje ešte mnoho ďalších nástrojov na udržiavanie ohňa v manželstve, toto je len moja malá inšpirácia pre vás a preto vás povzbudzujem hľadať, čo prináša novú vášeň a radosť práve do toho vášho manželstva.


Klára Neslušanová
Komunita Eden