fbpx

Ostať v spoločenstve?


Nie, nebojte sa, nechcem vás teraz ani zneistiť, ani vám dať chrobáka do hlavy. Práve teraz by som vás chcela povzbudiť, aby ste v spoločenstve ostali. Je v niečom náročné vrátiť sa po roku izolácie do spoločnosti. A diabol je beťár. Bude nás s radosťou klamať a hovoriť nám nepravdy. Je to majster lži. Tvári sa veľmi múdro, a pritom hovorí samé hlúposti. Nenechajme sa oklamať, že by nám bolo bez spoločenstva lepšie.

Viete, veď sme prežili rok v izolácii na online stretkách a svojím spôsobom sme to všetci zvládli, tak prečo práve teraz investovať opäť do vzťahov? Ale to je naozaj hlúposť. Práve teraz treba investovať do vzťahov. Práve kvôli tomu, že sme dlho žili v bublinách. Teraz je čas, kedy potrebujeme vstupovať do interakcie s ľuďmi. Opäť si vychutnávať vzájomnú blízkosť. Silu spoločnej modlitby a hĺbku svätej omše v spoločenstve bratov a sestier.

My už máme za sebou prvé stretnutie spoločenstva so svätou omšou v kláštornej záhrade. Bolo to úplne romantické. Boh je naozaj skvelý a stará sa o nás s láskou. Priznám sa, že som mala najprv obavy, či som si už príliš nezvykla na to, že si žijem svoj život a zdieľam sa najviac so svojím manželom. Ale hneď, ako som uvidela prvého človeka, tak sa obavy rozplynuli ako hmla. Najradšej by som všetkých vyobjímala a len sa pýtala milión otázok. Ale tak no vieme, že chvíľu si s objatiami ešte počkáme. Predsa len treba poslúchať. Ale ten pocit ľudskej blízkosti som si užila naplno.


Samozrejme, že nežijeme v rozprávke a môže sa stať, že sme si aj odvykli od nejakej interakcie s ľuďmi, alebo nám môžu niektoré veci trochu vadiť. A potom namiesto eufórie zo stretnutia máme zmiešané pocity. A práve tu vás chcem povzbudiť, nenechajme sa ovplyvniť svojimi pocitmi. Oni nás niekedy zvyknú oklamať. Ale skúsme sa postaviť v pravde do postoja prijatia. Veď všetci sme dôležití. Sme si navzájom darom a požehnaním. Každý vo svojej jedinečnosti, ktorú do nás vložil Boh.


A tak, či už budete mať ľahší alebo náročnejší čas znovuzžitia sa s ľuďmi v spoločenstve, chcem vás povzbudiť, že jednoznačne vytrvajte. Vzájomná blízkosť s ľuďmi, s našimi priateľmi, sa nedá nahradiť ničím. A tak vám s láskou žehnám a vyprosujem radosť zo vzájomného stretávania sa, hĺbku vzťahov, a aby ste sa cítili pre druhých ako dar, a zároveň ste v druhých videli dar pre vás.

Viac na túto tému si môžete vypočuť v 24 epizóde spolcastu.

Autor: Blažka Filová