fbpx

NOVÝ ŽIVOT. NOVÝ POTENCIÁL (Fórum života)

Bol tuším piatok, keď ma kolega zavolal do kancelárie, že mi chce niečo ukázať. Nechal sa zlákať už v tom čase všade obdivovaným ChatGPT od OpenAI – softvér naprogramovaný na komunikáciu a vedenie dialógov (a je až desivo sofistikovaný). Nebol jediný, ktorého táto umelá inteligencia očarila. Pravdepodobne ste aj vy zachytili danú najnovšiu vychytávku technologického sveta, ktorý občas až príliš desivo a rýchlejšie, ako by sme chceli, napreduje vpred.

Kolega sa kódu na druhej strane počítača spýtal, kedy začína ľudský život. Odpoveď ho prekvapila, preto ma zavolal. Totiž, aj pre veľmi inteligentný počítač s takmer nekonečnými vedomosťami ľudstva, ktoré doposiaľ internet zaznamenal, ľudský život začína počatím. Prekvapivé…

Konkrétne ChatGPT odpovedal na otázku, kedy sa z vedeckého hľadiska začína život takto:

„Z vedeckého hľadiska sa ľudský život začína po oplodnení vajíčka spermiou, čo vedie k vzniku zygota. Táto zygota obsahuje kompletný súbor chromozómov, ktorý je nevyhnutný pre vývoj ľudského jedinca a zahajuje sa proces embryonálneho vývoja. Z vedeckého hľadiska sa plod považuje za ľudský od okamihu oplodnenia, pretože obsahuje všetky genetické informácie potrebné na vývoj ľudského jedinca…“

Obrázok: Konverzácia s ChatGPT o začatí ľudského života (Fórum života).

Samozrejme, každá jeho odpoveď vždy obsahovala aj alibistické frázy o tom, že táto otázka je komplikovaná a povedať, kedy začína život, sa úplne nedá, pretože sa to odvíja od rôznych kultúr, etík či náboženstiev… Aj napriek tomu však nedokázal poprieť fakt, že život začína počatím. 

Totiž, vďaka vede už dnes vieme, že od bodu nula plod obsahuje všetky genetické informácie. Bude tak z neho konkrétny človek s konkrétnymi vlastnosťami. A hoci embryo v prvotnej fáze nevyzerá ako plne vyvinutý človek, má potenciál ním byť… A nebude ničím iným než človekom, ako uviedol aj ChatGPT v odpovedi na ďalšiu otázku:

„Embryo v raných štádiách vývoja má rovnaký potenciál rásť do dospelého človeka ako ktorýkoľvek iný ľudský plod…“

Obrázok: Konverzácia s ChatGPT o začatí ľudského života (Fórum života).

Embryo je tak len jedna z fáz vývoja ľudského života, ktorý začína v momente oplodnenia. Veda má na túto otázku jasnú odpoveď. Spoločnosť ešte potrebuje čas a trochu vyrásť, aby začala chrániť život od počatia.

Nový život však začína práve tam, v lone matky. Práve tam nový život získava svoj potenciál a budúcnosť. Čakať, kým to spoločnosť pochopí a začne chrániť aj nenarodené deti, je občas trochu deprimujúce a beh na dlhú trať. Šíriť naše posolstvo však môžeme už teraz a snažíme sa ho šíriť cez skutky, preto sme pred 15 rokmi vo Fóre života založili projekt konkrétnej pomoci Zachráňme životy.

Projekt Zachráňme životy na báze systému pravidelnej mesačnej finančnej podpory od darcov podáva pomocnú ruku ženám v núdzi, aby si mohli svoje dieťatko nechať, naplniť potenciál nového života a darovať mu budúcnosť. Za 15 rokov fungovania sa podarilo zachrániť už 220 nových životov, nových radostí, detí, ktoré by kvôli náročnej situácii ich mám bez pomoci nedostali šancu naplniť svoj potenciál. Tešíme sa a ďakujeme všetkým ľuďom, vďaka ktorým môžeme pomáhať.

Obrázok: Narodené detičky v projekte Zachráňme životy (archív Fóra života).

Nový život začína počatím a pokračuje až do prirodzenej smrti. Napĺňať svoj potenciál však nie je jednoduchá úloha a je to celoživotná činnosť. Práve v pôstnom období sa však môžeme na chvíľu zastaviť a spýtať sa samých seba, či vedieme spokojný a plnohodnotný život… Život, ktorý pre nás nakreslil Boh… Život, ktorý je darom, a preto by sme sa oň mali s láskou a pozornosťou starať. Ak máme pocit, že nám niečo chýba, skúsme v tomto pôstnom období obnoviť a zmeniť náš život v Kristovi a vrátiť sa tak k otázke nášho potenciálu, ktorý započal vtedy dávno, keď sme boli počatí.

“Život je dar” je aj heslom našej kampane 25. marec Deň počatého dieťaťa, ktorá sa blíži. Pridajte sa k nám a sledujte nás. O kampani budeme informovať čoskoro na našich sociálnych sieťach.

Fórum života