fbpx

Nové Leto

Leto a prichádzajúce prázdninové dni nás vedia rok čo rok z duchovného hľadiska „odrovnať“ a my potom september čo september robíme rozhodnutia opäť začať pracovať na našom vzťahu s Bohom a fungovať v spoločenstve.

Poznáte to? Predpokladám, že nie som jediná, ktorej sa to stalo už viackrát. Čo ale s tým? Chápem, že asi ťažko docielime fungovanie ako v aktívnej časti školského roka, kedy každý týždeň a víkend sú rôzne akcie, stretnutia alebo stretká, ktoré nás  držia takpovediac „vo švungu“.

Verím, že každý z nás si za tie roky vytvoril vlastné overené postupy a spôsob fungovania, aby sme predchádzali takémuto stavu, no ak premýšľaš ako prežiť leto tak, aby si sa nemusel potom niekoľko mesiacov dávať duchovne dokopy, ponúkam 3 tipy, ktoré fungujú mne:

1. Pri neformálnych grilovačkách a výletoch s priateľmi dbajte na spoločnú modlitbu

Ešteže sa modliť môžeme a máme kdekoľvek a kedykoľvek. To už potom odpadáva výhovorka typu, že nie sme na chválach alebo v kostole, že? 😀 Je to na prvý pohľad jednoduchá vec, ale pri super zábave a dobrých rozhovoroch sa často rozlúčime bez toho, aby sme si našli 5-10 min na spoločnú modlitbu. Jasné, že to nie je všetko, ale je to aktuálne a hlavne funkčné. Udržiava nás to v nastavení a vedomí, že je tu niečo viac, že Ježiš je medzi nami.

2. Knihy a Podcasty

Ak počas roka nestíhaš a nemáš čas na dobrú literatúru alebo nejaký kvalitný podcast, leto je pre to ako stvorené. Je to aktivita, ktorá sa dá vykonávať aj na dovolenke alebo počas cesty na nejaké zaujímavé miesto, alebo pri opaľovaní sa, či športovaní. Napĺňajme svoje srdce a myšlienky dobrými vecami, ktoré nás budujú, vďaka ktorým rastieme a ktoré nás ťahajú aj ďalej vo vzťahu k Otcovi. Pre tých, ktorým nie je blízka kniha odporúčam podcasty, ktorých je dnes viac ako dosť, a to aj tých s témami ako osobný rozvoj alebo duchovný život. 

TIP: jedným z takýchto podcastov je aj SPOLCAST od ZKSM

3. Navštevuj kostoly a spoznávaj ich históriu

Cestovanie a spoznávanie nemusí byť iba o fakultatívnych výletoch alebo gurmánskych a kávových zážitkoch, ale takisto o spoznávaní rôznych miest, kultúr a ľudí. Do toho určite patrí aj návšteva miestneho chrámu alebo chrámov, čo je vo väčšine prípadov aj objavovanie histórie cirkvi, mesta ale aj daného regiónu a obyvateľstva. Veľa bohatstva nám to môže priniesť do nášho duchovného života, keď vidíme a počujeme ako vieru prežívajú iní ľudia, v inom regióne alebo dokonca v inej krajine. Okrem toho je to skvelý čas na spomalenie, stíšenie sa a skľudnenie tempa, ktoré cestovanie a samotné leto so sebou prináša. Ticho je skvelá vec. Nájdeme v ňom mnoho, a to hlavné, nášho Otca.

Určite to nie je všetko, čo mne pomáha udržať sa v duchovnej kondícii počas leta, ale ak ťa osloví alebo inšpiruje  niečo z vyššie spomenutého, budem rada. Nie je dôležité začať s 10timi vecami a nakoniec všetko nechať tak, ale skús ísť na to postupne a hľadaj čo konkrétne tebe vyhovuje a dodáva ti vášeň a chuť byť stále viac v Božej prítomnosti aj cez prázdniny, keď sa nám ponúka veeeľa iných vecí a podnetov.

zdroj: osobný archív


Peťa Janegová

spoločenstvo Južania