fbpx

Duch Svätý – Turíce môjho života

Možno aj vy poznáte okolo seba viacero ľudí, ktorí nesú vo svojom živote svedectvo takých ozajstných Turíc, kedy Duch Svätý vstúpil do ich života a ich život sa úplne zmenil. Možno sa to stalo na nejakej konferencii či duchovnej obnove, možno pri osobnej modlitbe doma, možno na modlitbe príhovoru… Keď som premýšľala nad takým momentom v mojom živote, nevedela som určiť presne jeden moment. Bol to postupný proces poznávania tejto Božskej osoby, ale myslím si, že aj takýto priebeh vylievania Ducha Svätého je v poriadku. 

A že ostávame v ňom a on v nás, poznávame podľa toho, že nám dal zo svojho Ducha.  /1. Jánov 4:13/

Tento verš to pre mňa osobne vystihuje. Duch Svätý v mojom živote je akýmsi záhadným vodcom, ktorý neustále vedie môj život, aj keď si to často neuvedomujem a je pre mňa pripomienkou môjho vzťahu s Bohom, toho, že Boh je vo mne a túži, aby som aj ja bola v ňom. Často sa mi stáva, že toto vedenie Ducha Svätého spoznám až spätne, keď sa pozriem, ako som nejakým obdobím prešla a naozaj netuším, ako to bolo možné. Boli to situácie, ktoré ma prevyšovali, ktoré by som vlastnými silami nikdy nezvládla. Nebeský Otec však dáva svojho Ducha tým, čo ho prosia. A naozaj je to veľký dar, ktorý nám pomáha v každej oblasti nášho života.

Keď som sa stala mamou, môj duchovný život, umelecká tvorba, a celkovo všetko, čo som žila, sa dostalo zrazu do úzadia. Prirodzene prišlo aj porovnávanie sa s ostatnými mamičkami, ktoré pri bábätku zvládali kopu aktivít. Ja som však v tej vyprahnutosti mala naozaj pocit, že už nikdy žiadnu pieseň nezložím. A ako by som aj mohla, keď som už nemala toľko času na modlitbu. Postupom času ma však Boh učil hľadať ho aj napriek únave, uprostred bežných povinností, v strelných modlitbách, v bežných momentoch dňa. A Duch Svätý si aj toto málo vie veľmi dobre použiť.

Po nejakom čase som sa v hlave začala venovať myšlienke druhého albumu, ktorý som mala túžbu zrealizovať. Začala som si spisovať nápady a piesne, ktoré som mala ponahrávané niekde v telefóne, či v poznámkach. Keď som si to spísala, zistila som, že mám hotových 10 piesní, z ktorých sa nový album dal vystavať. A toto je presne ovocie Ducha v mojom živote. On tvorí, pripomína, vedie našu myseľ, aby bola neustále blízko Bohu. A tak aj v čase, kedy som bola naozaj slabá, vyprahnutá, kedy som nemala miesto, kde by som čerpala, Duch Svätý vo mne neustále tvoril. To ma privádza do veľkej bázne a túžby naozaj sa ním napĺňať znova a znova. Prosiť Pána, aby mi znova dal tento veľký dar.

Všetkým nám prajem, aby sme tak ako učeníci mali neustálu túžbu byť znova naplnení Duchom Svätým, ktorý nehľadí na naše zlyhania a slabosti, ale na našu túžbu žiť život v plnosti, s Ním a svedčiť o tejto láske všade, kam nás pošle.

Autorka textu: Dáša Žabenská, Spoločenstvo Piar

Autor obrazu: Ľuboš Žabenský, Spoločenstvo Piar