fbpx

Bořiči mýtů o manželstve #2

Ahojte, sme späť s pokračovaním „BOŘIČI MÝTŮ O MANŽELSTVE“. V minulom vydaní ste mohli čítať o prvých troch mýtoch, ktoré sa nám počas našich manželských začiatkov zbúrali (link na predošlý blog). Nech sa páči, tu sú ďalšie tri mýty, zbúrané len pre vás: 

zdroj: osobný archív

MÝTUS Č. 4: Muž zarába a žena upratuje

Tento mýtus je viac-menej všeobecný, ale považovali sme za dôležité ho sem uviesť. Myslíme si, že je dobré už pred svadbou sa porozprávať o spoločných predstavách fungovania vašej rodiny a domácnosti. 

(Mária) Ja ešte študujem na vysokej škole a Peťo pracuje. Kvôli covidu robí už nejaký čas z domu. Už pred svadbou sme sa veľa rozprávali o úlohe ženy a muža v rodine a zhodli sme sa, že tento mýtus sa nám nepáči a nechceme takto fungovať. Domácnosť chceme viesť spolu, pretože v nej rovnako obaja bývame a rovnako obaja jeme, tak ako aj pracovať chceme obaja. Za ten čas, čo sme spolu manželia bolo viacero chvíľ, kedy som sa musela učiť alebo som mala iné povinnosti a vtedy varil aj upratoval Peťo. Rovnako, keď mal toho viac on, tak som varila a upratovala ja. Často varíme alebo upratujeme spolu a je to super strávený čas, kedy sa vždy veľa smejeme. 

(Peťo) Áno, aj ja, ako chlap, tvrdím, že fungovanie domácnosti je úloha nás oboch. Dokonca sa mi zdá čudné, že by som od svojej manželky čakal, že bude upratovať po nás obidvoch a variť pre obidvoch… Samozrejme, môžu byť dôvody, kedy to tak funguje, ale naša situácia je, že si úlohy v domácnosti rozdeľujeme podľa toho, kto má aký program v daný deň a áno, ja občas navarím, upracem alebo povysávam. Mini tip pre mužov: navariť manželke môže manželku aj dobre naladiť (ak viete, čo tým myslím, ale k tomu sa ešte dostaneme :))

MÝTUS Č. 5: Po svadbe je dovolené všetko

Téma o ktorej sa málo hovorí je čistota v manželstve. Obaja sme mali predstavu, že svadbou prekročíme čiaru, za ktorou je dovolené všetko. A nie je to úplne tak! Riešenie čistoty svadbou nekončí. V niečom je to práveže komplikovanejšie. Namiesto „či“ sa rieši „kedy áno, kedy nie“, „prečo áno, prečo nie“ a čo všetko sa vlastne (ne)môže.

Pred svadbou sme absolvovali kurz plánovaného rodičovstva, keďže sme sa rozhodli nepoužívať „umelé zabraňovače počatia“. Nie je to vždy ľahké dodržiavať a ani v tom nie sme dokonalí, keďže zrovna „v zakázané dni“ má žena väčšinou najviac chuť na sex (a keď má žena, tak má väčšinou aj muž). Zároveň nechceme byť otrokom tejto metódy, pretože veríme, že Boh je múdrejší ako hocijaká metóda. Aj preto sme sa rozhodli ísť touto cestou (okrem toho, že tak káže náuka Katolíckej cirkvi). Veríme, že Boh má pre našu rodinu a naše deti lepšie načasovanie ako by sme si my kedy vedeli naplánovať a dôverujeme Mu v tom. Zároveň tu chceme dodať, že Cirkev nehovorí, že jediný dôvod na sex je splodenie detí! Hlavný dôvod je spoločné dobro manželov a rast ich lásky. 

Téma čo všetko je a nie je dovolené v manželskej sexualite je pomerne široká a aj nás niektoré veci pár týždňov pred svadbou zaskočili. Nie je dobré, že sa o sexualite v manželstve hovorí tak málo, preto by sme vás chceli povzbudiť. Pýtajte sa starších manželských párov, ktorých vzťah sa vám páči alebo kňazov na to, čo vlastne Cirkev učí a zaujímajte sa o to – hlavne ak plánujete vstup do manželstva. 

MÝTUS Č. 6: To že sa poznáte, neznamená, že už spolu fungujete

Tento posledný mýtus je o tom, že po svadbe sa v jednej domácnosti ocitnú dva režimy. Aj keď tie dva režimy mohli byť pred svadbou fungujúce, neznamená, že budú fungovať aj spolu. Už pred svadbou sme si mysleli, že sa veľmi dobre poznáme a vieme ako ten druhý funguje. Zaujímavé je, koľko toho sme ešte o sebe nevedeli (a koľko toho ešte stále nevieme). Už tradične je dôležitá KOMUNIKÁCIA. 😊 To, že sú dva režimy odlišné neznamená, že jeden je horší ako ten druhý. Každý môže mať výhody a nevýhody. Výhodou je, že pri vytváraní spoločného režimu môžeme využiť výhody obidvoch. 

Napríklad Mária rada deň plánuje vopred a tento plán počas dňa striktne dodržiava. Keď je plán narušený, je z toho rozhodená. Peťo je spontánny a prítomný. Je rád tam kde sa práve ocitne a nad tým, čo bude robiť rozmýšľa až keď je to nevyhnutné. Aj keď sme o tomto rozdielnom fungovaní toho druhého vedeli už pred svadbou, až pri riešení každodenných spoločných situácií nastávali momenty, kedy sme zrazu „narazili“ na spôsob fungovania toho druhého. Ako sa hovorí v kuloároch, manželstvo je o kompromisoch a to sme skúsili aplikovať aj my. Nie je to také jednoduché ako to znie, učíme sa to aj teraz a stále, každý deň, sa snažíme spájať naše fungovania. Toto nebola jediná odlišnosť, na ktorú sme v manželstve narazili. Je ich oveľa viac! Napríklad čas na osobnú modlitbu, upratovanie, ranné vstávanie a večerné zaspávanie, stravovanie, čím a s kým tráviť koľko času,… Vyzerá to tak, že tieto nárazy sú bežnou súčasťou manželstva, ale keď spojíme Máriine prehnané plánovanie s Peťovou spontánnosťou a užívaním si prítomnosti, dostaneme lepší spôsob fungovania, ako sme mali každý osve.

Ďakujeme, že ste si prečítali naše múdre reči. Chceli by sme na záver dodať, že všetky tieto veci sa ešte aj my sami učíme a niekedy nám samým naše vlastné triky vôbec nejdú a nefungujú. A určite sme všetky mýty o manželstve ešte neodhalili. Ale pracujeme na tom a budeme updejtovať. Tak nám Pán Boh pomáhaj!


Mária a Peťo Bosákovci