fbpx

Aj Peter zlyhal

„Nie, nepoznám Ho.“ Peter takto zaprel Ježiša trikrát. Dosť drsné. Ježiš si ho vyvolil za apoštola. Dal mu dôveru. A on proste v čase, kedy Mu mal byť najvernejší a najbližšie, totálne zlyhal. Ježiš vedel, že sa to stane, a aj tak si ho vybral. Aj tak mu zveril veľmi veľa.
 
Koľko Petrov sme stretli vo svojom živote? Koľkí nám vraveli, že budú verní a pri prvej príležitosti sa tvárili, že nás nepoznajú? Je to naozaj bolestné, keď nás niekto sklame, zraní, či zlyhá a my sme mu dali svoju dôveru. Vtedy sa v nás miešajú rôzne emócie, a veru by sme to najradšej vyriešili po svojom, a možno aj tým starozákonným „oko za oko.“ 
     

No na druhej strane. Koľkokrát sme my boli v pozícii Petra? Sľubovali sme vernosť, a zrazu, pri prvej príležitosti sme sklamali, zradili, či zlyhali. Och, ako by sme všetko chceli vrátiť a urobiť veci inak. A asi by nikomu z nás nepadlo dobre, keby človek, ktorému sme ublížili, to chcel vyriešiť štýlom „oko za oko.“
 
 V tomto príbehu neskôr prichádza Ježiš za Petrom. Ježiš mu už dávno odpustil. Videl ľútosť jeho srdca. Ale Peter si to, že zlyhal stále niekde niesol ako taký batôžtek. Tak Ježiš prichádza a pýta sa Petra: ,,Miluješ ma väčšmi ako títo?” Peter nezaváhal. Jednoznačne povedal áno. Ježiš sa ho to opýtal ešte dvakrát, a nie, nemal zle vyčistené uši. Ježiš chcel, aby to počul najmä Peter. A aby si uvedomil, že Ježiš vie, že ho miluje. A hoci vie, že zlyhal, Ježiš chce, aby naplno prežil odpustenie. Proste mu chce povedať – Peter, ideme ďalej. A už sa v tom nechcem vŕtať a nevŕtaj sa ani ty. Aj my sa potrebujeme naučiť byť milosrdní a odpúšťať, a zároveň potrebujeme vedieť prijať odpustenie a milosrdenstvo. 

Záber z The Chosen. Zdroj: Facebook/The Chosen


A tak nás chcem povzbudiť, či sme už zlyhali, alebo niekto sklamal nás. Nechajme Ježiša, aby vstúpil. Aby nás učil Jeho láske, Jeho milosrdenstvu a Jeho odpusteniu. Buďme rýchli do odpustenia a pomalí do hnevu. Veď Ježiš sám povedal neodpúšťajte len 7 ráz, ale 77. A tak vám želám, nech sa vaše srdce premieňa v Duchu a Pravde. Nech rastie a stále viac sa podobá tomu Ježišovmu.

Celý podcast o zlyhaniach si môžete vypočuť tu.

Autor: Blažka Filová