fbpx

Advent – čas príprav alebo len vyjedanie čokolády z kalendára?

Na začiatok sa vám musím všetkým priznať, že čas adventu, alias príprav na vianočné sviatky, som nikdy nevedela prežívať “naplno”. Naplno v slova zmysle – stíšenia, intenzívnej modlitby, pôstu a almužny. Myslím, že Advent doteraz veľmi neviem uchopiť.

Od malička sa pre mňa toto obdobie spájalo najmä s čokoládovým adventným kalendárom. Ale pozor, nie len s jedným! U nás mal každý člen rodiny aspoň tri kalendáre – jeden od Mikuláša doma, jeden od Mikuláša u babky 1 a od Mikuláša u babky 2. Moje vnímanie času sa pretavilo do počítania okienok, čokoládových hviezdičiek a stromčekov. Nesmiem tiež zabudnúť na intenzívnu prípravu koledovania. Veľmi dôležitá časť adventu v mojom detstve. Naučiť sa básničku a 4 pesničky za 24 dní nie je žiadna sranda.

zdroj: osobný archív

Dospievaním sa čaro týchto vecí vytratilo a po covide dokonca úplne zaniklo. December, posledný mesiac roka – uzatváranie semestra / polroka – nekonečné množstvo testov pred prázdninami – dokončovanie projektov v práci – darčeky, darčeky, darčeky a ešte darčeky. Ako nemá človek v tejto šialenej dobe zabudnúť na pokoj či stíšenie a popritom fungovať na plné obrátky? Je smutné, že malá Sofia, učiaca sa pesničky o jasličkách, si príchod Krista uvedomovala viac ako dospelá Sofia teraz.

Priznám sa, v mojom Advente nikdy nenastane “bod zlomu” a ja som si zrazu tento čas začala oveľa viac vážiť. Ironické, keďže v našom košickom spoločenstve každoročne pripravujeme viacdňovú duchovnú obnovu pred sviatkami. Poviete si, tak ked’ ti už toto nepomôže prefackať sa, tak už vážne nič.

Dávam si za predsavzatie túto “skorú lyžiarsku sezónu” neprežiť v stagnácií a ignorácií, ale ozaj pozvať Boha do môjho očakávania a vstúpiť do Jeho narodenia s čistým a pokojným srdcom. Pozývam do toho aj vás. Verím, že sa v týchto mojich slovách niekto našiel (ak nie nevadí, you do you), ale to poznanie, že nie som sama, ma poháňa d’alej. Máme príležitosť tento rok niečo zmeniť či skúsiť. Nemusí to byť nič svetoborné. Aj v malých veciach je sila. 

Myslím na vás všetkých a ponesiem vás v mojich modlitbách. Dúfam, že aj vy mňa 🙂

Krásny Advent a Christos Raždajetsja!

zdroj: osobný archív


Sofia Mikulová (tá v strede)

Spoločenstvo Anima